tiistaina, huhtikuuta 30, 2013

Saarnastuoleja

Vanhoissa kirkoissa on kiva käydä katsomassa taidetta. Vielä ei ole salama iskenyt vaikka tälläinen pakana siellä onkin haahuillut kuvia ihmettelemässä. Yksi mitä aina katson on saarnastuoli. Sen yläpuolella olevassa katoksessa näyttäisi olevan useasti auringonsäteitä. Tuolin koristeluna on useasti koristeellisia kiehkuroita ja pyhimyksiä, joita en ilman selitystekstejä tunnistaisi. Enpä osaa näistä mitään hienoa sanoa. Niitä on vain kiva katsella. Tässä muutama sukumme jo useassa polvessa katselemamme tuoli.
Aluksi tietenkin Tyrvään Pyhän Olavin saarnastuoli nykykuosissa. Alaosan kuvio on maalattu, kun se aikaisemmin oli puusta tehty. Sitä voi tässä seuraavassa ihailla yhdessä kirkkoherra Eino Kolarin kanssa. Kuva on linkitetty sivulta http://www.pyhaolavi.fi/historia.shtml.
Kyllä on siinä ollut nakertamista. Mutta oli se hieno.

Seuraavaksi Huittisten kirkko eli Pyhän Katariinan kirkko.
Kylläpäs muistuttavat toisiaan.... On se vaan komia tuokin. Ja tiimalasit mittaamassa paasaamisen kestoa.
Ja katosta roikkuva kyyhkynen.
Seuraavaksi Messukylän vanha kirkko.
Olen näemmä kuvannut niin että oli eri kuvissa tuo saarnastuoli ja katto. Katossa oli aurinko, tähtiä ja enkeleitä. Nämä kolme kyllä muistuttavat kovasti toisiaan.
Seuraavana Hattulan vanha kirkko, joka oli aivan erilainen.
Väriä on ja pyhimyksiä! Katos on koristeltu myös runsaasti.

Samalla näistä Hattulan kuvista näkee tuon seinien kuvien määrän. Viime käyntini oli vain pikainen mutta kohta se taas aukeaa. Täällä hämeessä on noita kivikirkkoja enemmänkin, mutta osa on vielä vallan käymättä ja osasta on ehkä kuvia, jossain. Jahka taas ehtii...

Kuvat olen itse ottanut, paitsi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon vanha kuva joka löytyy kirkon omilta sivuilta.

2 kommenttia:

  1. Onpa hieno sarja taideteoksia!

    VastaaPoista
  2. Niin munkin mielestäni :) Monessa kirkossa on vaan tylsä, yksi värinen saarnastuoli (usein valkonen), joka sitten on kullattu. Mutta kyllähän näitä mielellään kattelee! Jokohan mä tänä kesänä pääsisin käymään Rengon kirkossa? Vanajan vanha kirkko on mielenkiintoinen mutta enemmänkin sen alttarikaapin vuoksi. Paljon olis nähtävää.

    VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.