sunnuntaina, huhtikuuta 21, 2013

Kalle Fabian Benjaminpoika

Selvittelin aikanaan niin pitkälle kuin mahdollista Karolina Antintyttären ja Benjamin Matinpojan lasten polkuja rippikirjojen avulla. Toiseksi nuorin lapsista Karl Fabian (s. 20.1.1857) muutti äitinsä ja isäpuolen kanssa Tyrväälle 1864, jossa he asettuivat Ekon Lehtimäen torppaan. Siellä äiti Karolina kuoli jo 1867 ja vasta 10- ja 7-vuotiaat lapset jäivät isäpuolen kanssa. Isäpuoli vihittiin uuteen avioon 1870 ja hän muutti Vesilahteen. Lapset jäivät Kaltsilan Hannulaan. 1872 Karl Fabian lähti rengiksi Marttilan Qvistin torppaan, josta 1874 hän jatkoi Vehmaan Mullilahden torpan kautta Vehmaan Lahtin torppaan. Sieltä hän siirtyi Nuupalaan Yli-Svännin palkolliseksi 1877. Yli-Svännillä oli piikana Kaisa Liisa Villentytär Nordlund (s. 15.10.1853), jonka kanssa Karl vihittiin 17.3.1878. Ja eipä aikaakaan kun jo poika Karl Fabian syntyi (s. 23.10.1878).

Karl Fabian ja Kaisa Liisa lähtivät Yli-Svänniltä Hämeenkyröön jo marraskuun alussa muuttokirjalla numero 52. Vasta nyt huomasin että Hämeenkyrön muuttokirjoja oli tullut jossain välissä SSHY:n sivuille, joten eikun selaamaan. Karl Fabian ja Kaisa Liisa löytyivät helposti. Hämeenkyrön sisäänmuuttaneissa on numerolla 51 merkitty pariskunta:
"Myllymäki Eljala inhys Karl Fabian Benjaminsson
med hustru Kaisa Lisa och ?"
Miksi perässä on kysymysmerkki? Ei ole tainnut muuttokirjan kirjannut pastori kiinnittää huomiota kuukauden vanhaan poikaan? No pääasia oli että löysin mihin Kalle Fabian Benjaminpoika ja Kaisa Liisa Villentytär menivät Hämeenkyrössä. Eljalassa heille syntyi toinen poika Taavetti Eeverti (s. 5.10.1881). Tarkistin vielä syntyneistä että onko oikeesti noin kirjoitettu ja on se. Kappalainen Josua Johansson on sen näin merkinnyt. Myllymäen kylän Eljalassa on nimi kirjoitettu Kalle Fabian Penjaminpoika, hänet on merkitty itselliseksi ja saanut sukunimen Koskensivu.

Hämeenkyröstä mieli on halajannut etelään, joten Lempäälään on lähdetty 1884 muuttokirja numero 29 mukana. Lempäälässä heidät on kirjattu sisäänmuuttaneeksi 29.9. muuttokirjan numerolla 30, mutta tiedot on yliviivattu ja seuraava muuttaja on saanut numeron 30. Rippikirjasta heidät löysin sivulta 325 Lahden Ollilasta, jossa Kaarle Fabian Penjaminpoika on merkitty muonamieheksi ja merkinnöissä lukee:
"Saanut muuttokirjansa takaisin"
Häh?
Ovatko he lähteneet samantein takaisin? Ei ainakaan löydy Hämeenkyrön muuttaneiden luettelosta mitään mainintaa takaisin paluusta. Olisiko Tampere houkutellut? Ei löydy muuttaneiden luetteloista mainintaa sielläkään. Ei löydy Messukylän, Vesilahden, Punkalaitumen, Kiikan, Tyrvään, Suoniemen, Sääksmäen, Ylöjärven, Ikaalisten eikä Viljakkalan muuttaneista. Katsoin samalla Akaa, Hattula ja Hämeenlinna, mutta Kaarle Fabiania ei löytynyt. Muita mielenkiintoisia kyllä. Pirkkalan muuttokirjoja tuolta ajalta ei ole verkossa. Selasin myös Hämeenkyrön rippikijaa jos vaikka olisivat menneet sinne takaisin, vaan toistaiseksi tuloksetta. 
Voihan nökö. Hetkeksi löytyivät mutta jälleen ovat kadoksissa. Etsintä siis jatkuu.


2 kommenttia:

  1. Kari K10:47 ap.

    Siellähän he ovat edelleen Ollilassa seuraavassa rippikirjassa: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=14366&pnum=332

    VastaaPoista
  2. No mutta herttinen sentäs, niinpä ovatkin! Tuhannet kiitokset Kari K!

    VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.