tiistaina, joulukuuta 04, 2012

Pari hakemistoa aineistoihin

Olen tuossa liikenevät ajat värkkäillyt hakemistoja rippikirjoihin. Se on kivaa puuhaa. Ja helppoa kun heinänteko. Kirjoitetaan vaan niin kun nettisivulla lukee. Prikulleen niin. Ja kun on noita Tyrvään seurakunnan rippikirjoja selannut jo useamman vuoden on käsiala tuttua. Melkein kaikki kylät ja talot ovat tulleet tutuiksi. Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen hakemistoja olen kirjoitellut ja myös Kari Kujansuun tekemän käyttöliittymän kautta Arkistolaitoksen Digitaaliarkiston materiaaliin. Molemmissa riittää vielä tekemistä. Ja paljon.
Tyrväätä SSHY:n sivuilla

Kenelle näitä hakemistoja sitten teen? Näistä hyötyvät kaikki ketkä vain hakevat jotain tiettyä taloa tai kylää rippikirjoista. Digitaaliarkiston hakemistoista on helpompi hakea vaikka syntyneitä kun linkissä lukee valmiiksi viitteksi päivämäärää tai edes vuosi. Ja samallahan tuohon sen kirjoita ylös kun haen itse tietoa. Ei ole ylimääräistä vaivaa, eikä vie sen enempää aikaa minulta.

Eilen kaivoin pitkästä aikaa esiin myös Iso-Iivarin aivan käsittämättömän laajasta aineistosta kootun syntymäaikahakemiston. Olin jo sen hetkeksi unohtanut, mutta onneksi se muistui mieleeni. Etsin nimittäin henkilöä, jonka syntymäaika rippikirjassa on aluksi 23.12.1806, mutta joka rippikirjan sivulla muuttui 13.12.1806. Kävi leimahdus ja kokeilin hakea tuolla vaihtuneella ajalla ja bingo! Pääsin eteenpäin ja sain henkilön polun selväksi. Nämä sivut ovat myös muiden sivujen osalta isona apuna varsinkin talollisia tutkiessa.

Kansallisarkiston suunnitelma materiaalin indeksoimiseen kiinnostaa, mutta toistaiseksi olen pitäytynyt noissa kahdessa, joissa saa vähän vapaammin kirjoittaa sivujen tietoja. Ehkä vielä jonain päivänä.... Kujansuu on kyllä tehnyt ohjeet tietojen tallentamiseen arkistolaitoksen haluamaan muotoonkin, mutta...
Kujansuun tekemä digihakemisto ja Tyrväätä, tietysti.

Muunlaisia hakemistoja sitten onkin vaikka kuinka. Löytyy linkkilistoja erilaisiin sukututkimusaiheisiin sivuihin ja tietolähteisiin ihan Googlella hakemalla "sukututkimuksen linkkejä". Ihan joka lähtöön löytyy. Ja paljon.

Niin ja hakemistojen tekijänoikeus. En jaksa olla siitä kiinnostunut. Olkoon tekemieni hakemistojen tekijänoikeus kansalla. Ihmisten käyttöön ja avuksi kaikille kiinnostuneille niitä teen. Ja joka kerta olen sanonut että niitä saa käyttää juuri niin kuin ylläpitäjät parhaaksi katsovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.