torstaina, helmikuuta 16, 2012

Jonas Tunström ja aikaisemmat vaiheet

Jonaksesta todettiin jo aikaisemmin että hän tuli Prunkkalasta Tampereelle. Ja Tampereella hän oli paperitehtaalla paperivalssaajana. Yahoon SatakuntalaisSuvut -keskustelupalstalta löysin tekstin, joka on sinne tallennettu jo vuonna 2002:
"Ajanmukainen luettelo muuttokirjojen tiedoista.htm
Kirsti Arajärvi: Tietoja ruotsinvallan aikana Tampereelle muuttaneiden muuttokirjoista"
Kyseisessä tekstissä on listattuna muuttokirjan tietoja. Sieltä löytyvät henkilöt mitä ilmeisemmin ihan järjestyksessä. Teksti lienee pohjautuvan Kirsti Arajärven Genoksessa 1955 julkaistuun artikkeliin (Arkistosta tarkistan seuraavalla käyntikerralla, jos tämäkin lehti sieltä löytyisi). Tekstissä mainitaan Jonas:
"Tunström, Joonas, Paperinvalssaaja, s.15.12.1759 Belingessä, vmo. Maria, s. 28.7.1795. Prunkkalasta 9. 3.1810 "
Seuraava askel lievän hyperventilaation jälkeen oli etsiä missä on Belinge. Jenkeistä näyttää löytyvän, mutta lähempää Ruotsista löytyy Bälinge. Ä ja E ja niiden kirjoittaminen on aina vaihdellut, joten eiköhän tuo Ruotsin paikka ole oikein. Näin siis minä päättelin. Jos päättelin väärin niin saa korjata! Belinge näytti olevan tuolla Uppsalan lähellä, kaupungista luoteeseen.

Seuraavaksi hain apuun FamilySearch -palvelun. Kirjoitin hakuun Jonas, Bälinge ja syntymäaika 1759. Viitteenä tuo 15. joulukuuta. Ja sitten jännittämään...

Ja siellä hakutuloksissa toisena näkyy Jonas, tuolla mainitulla syntymäajalla, syntynyt Bälingessä ja vanhemmat Jonas Ericsson ja äiti Brita Persdotter! Aplodien paikka! Ainakin tuo Jonas joka muuttokirjassa mainitaan on sama kuin tämä Bälingen Jonas. Mitä sanotaan lisätiedoissa:
Tieto on siis poimittu "Födelse- och döpböcker, C3, 1755-1839". Eli kastettujen kirjasta tunnuksella C3 ja kirjasta löytyy aikaväliltä 1755-1839. Jaahas, ja alussa on kirjassa jotain vikaa joka koskee (olisko) alkaen 7.8.1755. Mutta tämä Jonaksen tieto on sivulla 16.  Ylempänä on tieto isästä Jonas Ersson ja äitistä Brita Persdr, joka on siis syntymän ja kasteen aikaan ollut Svartarbossa. Ja taas kartta käteen. Svartarbo löytyy Bälingen läheltä, lienee ollut Bälingen pitäjän kylä.  

Ja nälkähän kasvaa syödessä. Sitten piti katsoa että löytyykö Jonaksen vanhemmmista lisää tietoja, esim. sisaruksia tms. Ja löytyi! Jonakselle löytyi kaksi siskoa; Brita Jonasdr s. 26.3.1757 Bälinge ja Jonaksen kaksoissisko Margareta Jonasdr s. 13.12.1759 Bälinge.
Vanhemmista löytyi vihkititeto 28.12.1753 Belinge Uppsalassa (tässä sitten taas e-kirjaimella). Morsian on Tunasta. Ja mahdollisesti (erittäin todennäköisesti) löytyi myös Jonas Ericssonin kuolinaika 26.7.1759 Bälinge Uppsala. Eli Jonas olisi kuollut ennen kaksosten syntymää. 


Sitten vielä tarkistaa mitä löytyisi haulla Brita Persdr ja aikavälillä 1753-1770.
Löytyivät nämä kolme sisarusta ja pettymyksekseni Britan kuolema.Britan kuoleman kohdalla on mainittu lähteenä 
"Lysnings- och vigselböcker, E I:1, 1755 - 1854." Ja Huomautuksena: "Vigselanteckningar för 1822-1828 och dödsanteckningar för 1823-1828 är renskrift av E I:2. Innehåller även död- och begravningsbok 1755-1854.
Eli kuulutus- ja vihkikirja, tunnuksella E I:1 ja vuosilta 1755 - 1854. Huomautus kertookin että vihkikirjaukset vuosilta 1822-28 ja hautauskirjaukset 1823-28 ovat puhtaaksikirjoitettuja tununksella E I:2. Ja sisältää myös kuolin- ja hautauskirjan 1755-1854. Ja sivuksi josta Brita löytyy mainitaan 119. (Ja suomennos on ihan tällä kouluruotsillani. Toivottavasti ei paljonkaan väärin...)

Tästä lähteestä ei paljon muuta saanut nyt irti. Mutta tässä oli jo huomattavasi paljon enemmän kuin toivoinkaan.

Mutta eihän nämä lähteet tähän lopu.

Seuraavaksi sitten Ruotsin digitaaliarkiston kimppuun, jota en  juuri ole käyttänyt. Arkiston käyttö on maksullista. Siellä on välillä ollut ilmaisia aikoja, mutta luulin ettei sieltä ole mitään tutkittavaa. No nyt olisi.

Ensin selaimeen osoite www. arkivdigital.net josta ohjelman lataus ja asennus. Ilmaiseksi ei näe kuin joitakin rippikirjoja mutta niillä on hyvä harjoitella kuvien katselua.
Sitten hakemaan Image Database linkistä Uppsala län ja kunta Bälinge.


Sivulla on listattuna eri hakemistoja mitä Bälingestä löytyy. Ja kohteen nimessä on mainittuna aina tuo tunnus, joten jahka tulee ilmainen päivä niin tiedän mitä haen. Jos näyttää siltä että en malta odottaa tai että ei ole muuta tutkittavaa niin voisin tilata CD:llä kuvat tai sitten ostaa palvelun vaikka viikoksi. Nyt näyttää maksavan 75 kruunua eli n. 7 euroa. Ei ollenkaan paha hinta.

Mutta sitä miettiessä tehdään muuta. Hengitetään vaikka rauhallisesti...

3 kommenttia:

  1. Hyvin ymmärrän, että hengittämistä pitää vähän harjoitella tällaisten löytöjen jälkeen :)

    VastaaPoista
  2. Voin vain kuvitella miten pyörryttävä tunne on, kun saa tutkimuksiaan nytkäytettyä eteenpäin noinkin ihanasti. Hyvin tehty! Ja 7 e lienee tosiaan melko pieni summa mahdollisten uusien ihanuuksien löytämisestä eli ei kun verkkopankkiin :)

    VastaaPoista
  3. Maakunta-arkiston mikrofilmirullalta löytyi Tampereen muuttokirjoja 1817 asti. Ja tarkistuksen jälkeen Jonaksen muuttokirja löytyi! Uppsala on vahvistettu lähtöpaikaksi.
    "Jonas Tunström född i Upsala stift Belinge sockn den 15n Decem: år 1759..:"
    Mukana rouva Catharina Gustavdr ja tytär Maria. Mahtavaa!

    VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.