maanantaina, syyskuuta 12, 2011

Jonas Tunström

Jonas Tunströmin Tampereen matka rippikirjojen perusteella alkaa vuonna 1811, jolloin Jonas saapuu Tampereelle paperitehtaalle vaimonsa Catharinan (s. 8.5.1755)ja tyttärensä Marian (s. 8.6?.1795)kanssa. Jonas työskentelee kisällinä paperitehtaalla. Paperitehtaan omistaja oli tuohon aikaan Hatanpään kartanon herra L.G. Lefren ja hänen jälkeensä leski. J.C. Frenckell osti paperitehtaan 1832.

Vaimo Catharina kuoli keuhkotautiin jo huhtikuussa 1812. Jonas löysi uuden vaimon Messukylästä. Anna Stina Juhantytär oli jäänyt leskeksi pienen poikansa Heikki Heikinpojan (s. 22.10.1804) kanssa. Jonas ja Anna Stina vihittiin 27.12.1812. Anna Stina ja poika muuttivat Tampereelle kirjansa vasta 5.4.1813, mutta matka oli olematon sillä Anna Stina muutti Skyttälästä eli kosken toiselta puolelta Tampereen puolelle.
Oliko Anna Stina kotisin Kyttälästä? Kyttälän alasen talossa oli tytär Anna Stina s. 1779, joka siis syntymävuoden perusteella voisi olla. Varmuutta ei siis ole.

Jonas Thunström on Tampereen rippikirjojen perusteella syntynyt vuonna 1752. Vuosilukumerkintä on selkeä. Mutta saivartelijana kiinnitän huomioni varsinaisella rivillä olevaan lukuun, jota on korjailtu ja lopuksi sitten kirjoitettu yläpuolella olevalle riville. Catharina-vaimon syntymävuoden kanssa on myös kirjoitettu muutaman kerran vuosilukua, kunnes se on kirjoitettu uudelleen vanhan sotkun yläpuolelle.

Uusi rouva Anna Stina on kirjattu vainajan nimen yläpuolelle maininnalla ”utan bevis”, joka on sitten yliviivattu kun rouva viimein kirjansa muutti Tampereelle. Hienovaraista vihjailua papilta.

Tampereen tuomiokirkkoseurakunta , Rippikirja, 1808-1813, sivu 113.

Tytär Maria poistuu tältä sivulta, eikä minulla ole selvillä hänen mahdollinen jatkonsa.

Anna Stinan ja hänen ensimmäisen miehensä Heikki Mikonpojan poika Hekki muutti ensin Messukylään 1824, josta hän muutti 5.9.1827 Helsinkiin. Heikki on myös sukunimellä Thunström.

Jonaksen ja Anna Stinan ensimmäinen yhteinen lapsi Anna Caisa s. 30.1.1814 kuoli jo 12.6.1814. Toinen lapsi Johanna s. 1.6.1816, jolloin hänen yhtenä kumminaan mainitaan:”pig. Maria Tuhnström”. Johanna oli tehdastyöläisenä kuollessaan 21.7.1837. Hän oli vain 21-vuotias.

Nuorin lapsista Anna Caisa s. 14.2.1819 jatkoi sukua ja hänen elämästään voi kirjoittaa oman tarinan. Anna Caisa kuoli 1872 Tampereella. Hänen jälkeläisensä ovat asuneet Tampereella siitä saakkka yltäen jo 8. sukupolveen asti.

Jonas kuoli Tampereella 21.6.1819.

Lähteistä


Jonaksen aikaisemmista vaiheista sain taustatietoja Juhan suku -blogista. Tarkistettuani Tampereen tiedot olen aivan varma että kyseessä on sama Jonas. Luen tätä blogia säännöllisesti ja välillä myös vanhempia tekstejä. Yhdestä mielenkiintoisesta artikkelista bongasin tutun nimen, jolloin sydämeni syke nousi ainakin sadalla. Kirjoittajalla olikin paljon lisätietoja Jonaksesta, joiden perusteella olikin helppo tarkistaa nämä Tampereen tiedot. Nämä kaikki tiedot tullee jälkeläisille iloisena yllätyksenä.Vaikka teksini usea viite on Hiskiin, on tietoja tallennettu myös rippikirjoista ja muista mikrofilmirullista jo ennen kuin näitä julkaistiin Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen sivuilla. Nyt onkin helppoa liittää vain linkki kuvaan. Joissakin kohdissa tekniikka helpottaa ihmisen elämää.

4 kommenttia:

 1. Vaimo Catharinan kuolinaika on Hiskissä. Siellä on myls mainittuna kuolinikä 54v. Laskettaessa kuoliniän perusteella syntymävuosi päästään 1758 vuoteen. Se poikkeaa Tampereen kirjassa mainitusta 1755.

  VastaaPoista
 2. Jonas Tunström on Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirjoissa muutamallakin eri tavalla kirjoitettuna:
  Tunström, Thunström, Tuhnström ja Tumström.

  Johan Tengström on eri henkilö Tampereen kirjoissa. Tässä näyte molemmista herroista:
  http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8546942

  VastaaPoista
 3. Kiitos vaan mukavasta tekstistäsi! En ollut aikaisemmin vieraillut blogissasi :)

  VastaaPoista
 4. Jälleen tuli todistettua se että kun etsii kaukaa, on ratkaisu lähellä. Yahoon SatakuntalaisSuvut -ryhmästä tutkin mitä uusia tiedostoja jäsenet on sinne tallentanut ja siellä oli myös Tampere-kansio. Kansiossa on "Ajanmukainen luettelo muuttokirjojen tiedoista.htm
  Kirsti Arajärvi: Tietoja ruotsinvallan aikana Tampereelle muuttaneiden muuttokirjoista". Sivu on ollut tuolla jo vuodesta 2002, joten mikään uusi juttu ei ole kysessä. Sivulla on kuitenkin Jonas Tunströmin Tampereelle muutto vaimon ja tyttären kanssa:
  "Tunström, Joonas, Paperinvalssaaja, s.15.12.1759 Belingessä, vmo. Maria, s. 28.7.1795. Prunkkalasta 9.3.1810"
  Siinä se oli eikä mitään virkkannut... noh, Family Search löytää Bälinge nimisestä kunnasta Uppsalan läheltä sopivan Jonaksen tuolla mainitulla syntymäajalla. Pitääpä tutkia lisää.

  VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.