Kuvaan on kirjoitettu: "Ystävyyden osoitukseksi Taimille! Tre 25.3.-46 Liisi"
Taimi oli appiukkoni puoliso. Mutta kuka on tämä Liisi? Sitä lähdin selvittämään.
Kuvan ensimmäiset kommentit kiinnittivät huomion balettitossuihin. Joista työkaverini, itsekin balettia aikanaan tanssineena, kommentoi tossujen olevan sota-ajan jälkeiset, hienommat tossut kuin mitä taviksilla oli.
Ensimmäisissä kommenteissa jo ehdotettiin olisiko kyseessä Liisi Hallas, kuuluisa tamperelainen balettikoulun johtaja ja itsekin primaballerina. Sain vinkin että voisi kysyä Tampereen kaupungin kuva-arkistosta, Siiristä, jonne lähetinkin heti kysymyksen. "Voisiko kyseessä olla Liisi Hallas?". Vastaus oli että heillä on vain yksi kuva Liisi Hallaksesta ja tässä kuvassa ei ole heidän mielestään Liisi Hallas. Mutta että heillä on myös vasta 10 % kuvamateriaalista käytynä läpi, joten varmuutta ei osata sanoa jos vaikka myöhemmin tulisikin kuva Liisistä vastaan. Eli ei olisikaan. Kunnes pari päivää myöhemmin FaceBookiin tuli viesti että "kaveri tunnisti, on Liisi Hallas."
Sitten alkoi tulla viestiketjuun muisteloita:
"Asuin 40 ja 50 luvuilla Pispalanharjulla. Liisi asui myös siellä. Hänellä oli silloin niin eksoottisia siamilaiskissoja."Eli Bingo!
"Kävin Liisi Hallaksen tunneilla 1950-60 lukujen vaihteessa siihen aikaan hänellä oli karkeakarvainen mäyräkoira ja tapana sanoa, että hänen koiransakin nostaa koipeaa tyylikkäämmin kuin te. Ankara mutta toisaalta myös huumorintajuinen."
"Ankara oli. Muistan. Tampereen Teatterin yläkerrassa varvasteltiin."
"Kävin kanssa Liisin tunneilla,oli vihainen äidilleni kun antoi minun jättää balettikoulun kesken.Hämäriä muistoja kanssa että oli vaativa opettaja."
"Muistan kanssa sen mäyräkoiran, eikös ollut joskus tunneillakin.."
"Vuonna 2009 näkyy olevan julkaistu kirja " Tanssiva tehdaskaupunki - yli vuosisata taidetanssia Tampereella " Sen takakannessa on nettitiedon mukaan Liisistä juuri tuo sama kuva!."
Ja eikun kirjaa tilaamaan! Kirjan on kirjoittanut Minna Saari, julkaisija on Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaan Tanssin Keskus ry vuonna 2009. Kirjan hinta on 25 euroa + postikulut.
Kirjassa käydään läpi sekä tanssimisen historiaa Suomen näkökulmasta, Tampereen tanssikurssien järjestämisiä 1800-luvulla ja miten balettitaide kehittyi Suomessa. Edvard Fazer perusti Suomalaisen Oopperan yhteyteen balettiryhmän 1922, joka nosti baletin arvostusta. Liisi kiinnitettiin balettiin heti ensimmäisenä vuonna solistitanssijaksi. Liisi Hallas esiintyi ensimmäisen kerran tampereella 1929 Tampereen Työväen teatterissa Elo Kuosmasen kanssa. Seuraavan kerran hän esiintyi 1931 Tampereen Teatterissa.
Sodan seurauksena Liisi Hallas päätyi Tampereelle. Hän oli syntynyt Helsingissä 15.12.1901 ja hän oli saanut parhaan klassisen baletin koulutuksen maassamme. Hän oli opiskellut Helsingin Tanssiopistossa kuuluisien venäläisemigranttien ohjausksessa ja jatkanut vielä opintojaan Elo Kuosmasen johdolla. Häntä pidettiin loistavana luonnetanssijana. Hän toimi myös baletin apuopettajana. Tampere oli tullut tutuksi kiertueilla ja lisäksi hän oli tehnyt Tampereen Teatteriin koreografioita. 1939 Liisi tuli sotaa pakoon Tampereelle ja sai paikan Lokomon piirustuskonttorissa. Baletin opettajaksi hänet keksi Verna Pahlman, joka piti voimisteluopistoa Lottalassa keskustorilla. Hän keräsi viiden tytön ryhmän, joille Liisi Hallas alkoi opettaa klassista balettia.Vuonna 1941 Liisi aloitti oman koulunsa Tampereella.
Samaan aikaan tuli takaisin kotiinsa Tampereelle myös Ester Naparstok, joka aloitti omassa kodissaan balettikoulun heti tullessaan Tampereelle 1939. Hän oli asunut Saksassa ja tehnyt soolokiertueita eri tanssiryhmissä. Hän edusti lähinnä vapaata tanssia, mutta oli kiinnostunut myös kaikista liikunnan uusista suuntauksista.
Molempien kouluista tuli useita tanssin ammatikseen valinneita ja myös ulkomaille uraa luomaan lähteneitä. He myös kasvattivat seuraavan sukupolven tanssinopettajat Tampereelle. Liisi Hallas opetti lähinnä perinteistä balettia. Hän myös suunnitteli teatterille koreografioita.
Liisi Hallaksen koulu toimi perustamisen jälkeen Lottalassa, josta se siirtyi Raittiustaloon ja viimein sai harjoitustilat Tampereen Teatterin vintiltä 1951. Liisi Hallas tarjosi lopulta kouluaan Tampereen Teatterin hallintaan ja tarjous hyväksyttiin 1964. Liisi toimi vielä Tampereen Teatterin Liikunta- ja Balettikoulun johtajana vuoteen 1966 asti.
Liisi Hallakselle on myönnetty Pro Finlandia kunniamerkki 1956. Hän menehtyi 18.8.1984
Lisätietoja Liisistä:
Wikipedia teksti Liisi Hallaksesta
Pitkä lista esityksistä Kansallisopperassa, joissa Liisi Hallas on ollut mukana tanssijana.
Ruth Matso oli Liisin oppilas. Ankarasta opettajasta oli "uutinen" YLE:llä 2009.
Tammerkoski-lehti No 1/1968 sisältää myös jutun Liisistä.
Liisi löytyy Helsingin syntyneitten luettelosta 15.12.1901 (SSHY jäsensivut)
Liisin viimeinen leposija ja hautakivi löytyvät Kalevankankaalta. (Facebook)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.