Sattumalta löysin kesällä myös aikoja sitten loppuunmyydyn kirjan, jota olen etsinyt useamman vuoden "Seitsemän riihen talo. Ritalan rustholli ja sen asukkaat menneinä aikoina Kiikassa." Kirjan on kirjoittanut Kerttu Ryömä, jonka muistaakseni 80-luvulla tapasin kansalaisopiston viittomakielen kurssilla. Kertun vika ei ollut että päähäni jäivät vain aakkoset ja palava halu oppia lisää. Kirjassa on juttua Ritalan kuuroista ja vuosituhannen vaihteen kuurojen elämästä. Kirjassa on myös jonkin verran juttua Heffatasta. Kirjassa on myös paljon kuvia Ritalasta ja myös kuurojen yhdistykseltä.
Yhdistys perustettiin vuonna 1907. Toimitilat he saivat 1912 vuokratusta ja 1917 lunastetusta talosta, joka oli Vilho Ritalan entinen asunto. Jäsenmäärä oli noin 60 ja siihen kuului kuuroja lähialueilta. Kokoontumisia oli kuukausittain. Talolla järjestettiin esitelmiä, kursseja, hartaushetkiä ja juhlia. Tärkeintä oli muiden viittomakielisten tapaaminen. Ritalan väki oli aina mukana toiminnassa ja mm. järjestämässä majoitusta kauempaa saapuville. Ritalan perheestä on tekstiä myös Kuurojen museon sivuilla. Museon sivuilla mainitaan myös Elma Eklund (myöhemmin Ingnatius), joka muutti miehensä työn vuoksi Huittisiin ja oli myös aktiivisena perustamassa Heffataa.
Huomasin myös kirjan nimeltä "Heffata - aukene: Kuurojen yhdistys Heffata 100 vuotta" jonka on kirjoittanut Birgitta Wallvik vuonna 2007. Mahtaiskohan olla juuri Tyrvään Heffatasta enemmänkin juttua?
Ja lisää etsiessäni löytyi seuraava:
"Kuuro Carl Oskar Malm perusti 1846 Suomen ensimmäisen kuurojenkoulun Porvooseen. Ensimmäinen kuurojen opetusta koskeva laki säädettiin 1858. Tällöin perustettiin Turun kuurojenkoulu 1862 ja kaksi vuotta myöhemmin Kuopion koulu. Vähän myöhemmin,1890-luvulla perustettiin Mikkelin, Oulun ja Jyväskylän koulut. Tähän aikaan oli myös yksityisiä kuurojenkouluja kuten Huittisten Heffata -koulu sekä Kurikan ja Pietarsaaren kuurojenkoulut. "Heffata koulu on perustettu 1884 ja se toimi 11 vuotta. Se sai lisääntyvästi valtion tukea toimintaan. Keisarillinen asetus annettiin 1892, jolloin koulu muutettiin Jyväskylään ja siitä tuli kokonaan valtion koulu.
Yhdistys on edelleen toiminnassa, ilmeisestikin, mutta käsittääkseni toiminta on yhdistynyt Tampereen kuurojenyhdistyksen toimintaan. Tämä yhdistys on nykyään nimeltään Tampereen viittomakieliset.
Heffata tulee kuulemma Raamatusta ja tarkoittaa Sinä kuulet.
Aina sitä oppii uutta.
Lähteet:
Seitsemän riihen talo. Ritalan rustholli ja sen asukkaat menneinä aikoina Kiikassa. Ryömä Kerttu, 1988
Kuurojen museo
Lisätietoja otan mielelläni vastaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.