Pitkästä aikaa pääsin viettämään päivää Kansallisarkisto Hämeenlinnassa ja tilasin selattavaksi kahden tyrvääläisen virkatalon arkistoja.
Loorun virkatalo on merkittynä Lauru, jossa muodossa tuon talon nimeä en ole vielä nähnyt ennen. Sama Lauru oli sitten kotelon ensimmäisessä paperissa, joka oli vuokrasopimus. Paperit olivat järjestettynä uusin ensimmäisenä ja teksti on selkeää hyvää käsialaa.
Iso-Iivarin isäntäluettelosta löytyy listattuna vuokralaiset, joten turhahan minun on niitä tähän listata. Hae tuolta sivulta "Looru Koivula Tyrvää Lb. ja vuokr."
Vuokrasopimusten lisäksi kotelosta löytyi mielenkiintoisia katselmuksia. Niissä oli mainittuna kaikki rakennukset, niiden koko, rakennusvuosi, kunto ja onko palovakuutettu,
maat eli pellot, niityt ja metsät,
torpat ja niiden kunto ja sopimukset (Loorun torppia Sillanpää ja Markkula mainittiin)
mylly "en åttodels tur i ylipesuri syvalta"
ja kaivo, joka oli kivetty ja vesi hyvää.
Näitä kun löytäisi muistakin taloista ja saattaa joistain löytääkin. Palovakuutuksista löytää ainakin jotain, mutta niitä en ole katsonut.
Loorun papreiden kanssa on samassa kotelossa Punkalaitumen Kosken Katilan papereita. Niitä en katsonut.
Skyttä olikin Kiikan Hoipolan Skytän talo, josta löytyi paljon muutakin mielenkiintoista kuin vain vuokrasopimuksia. Skytän paperit olivat taitetun paperin sisällä, osa melkoisen pieneen taitettuina. Säälittää mihin kuntoon nuo paperit menevät kun ovat niin taiteltu. Olisivat mahtuneet suoraan ilman että reunat sitten taas ovat kippuralla.
Skytältä löytyi kirjeitä (joissa hienoja sinettejä), kuitteja, vuokrasopimuksia ja tilikirjan lisäksi papereita joissa oli tilejä. Hieno oli myös talon omistajan Johanna Sundelinin testamentti.
Tilikirjoissa oli listattuna piikojen ja renkien palkat, sekä muutkin talon tulot ja menot.
Koska paperit ovat yli 100 v vanhoja sain luvan kuvata niitä ja tottakai heti kävin toimeen. Minun onnekseni arkistolla oli hiljaista ja kuvauspaikalla ei ollut ruuhkaa, joten sain rauhassa kuvata.
Skytän arkiston kanssa samassa kotelossa on myös Wegelius-suvun papereita; kirjeitä, lehtileikkeitä (kuolinilmoituksia ja muistokirjoituksia oli paljon), valokuvia oli muutama ja jopa pari negatiivia.
Kotelossa on jonkin verran Pelkolan kartanon arkistoa (siitä on siis myös oma arkistonsa) ja siihen liittyyviä papereita oli myös jonkin verran. Kartanoon liittyy Wegelius-suku.
Yksi nippu oli järjestämättä ja se olikin mielenkiintoinen! Siellä oli näiden lehtileikkeiden lisäksi mm. muutaman yhdistyksen säännöt, meijerin tilikirja 1917-18, yhden laulun sanat ja mm. kirjanen "Lärare och lärjungar vid Helsingfors Lyceum den 28 Maj 1864".
Yritän kirjoitella näistä muutamista tekstejä tänne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.