tiistaina, marraskuuta 15, 2016

DNA-testillä suvun naisia selvittämässä

Perinteisellä  sukututkimuksella olimme päässeet äitilinjassa 1700-luvun alkuun Teuvalle. Siihen loppuivat dokumentit. Sitten joku ehdotti dna-tutkimuksen teettämistä. Testiksi valikoitui mtDNA-testi, jonka voi teettää naisesta.

Tuumasta toimeen ja vuosi sitten rapsutettiin pumpulipuikolla äitin suusta näyte, joka lähetettiin amerikkaan. Putkilo tuli nopeasti ja lähti yhtä nopeasti. Vastaus kesti muistaakseni kuukauden. Ja tuloksena oli U5. Olimme hieman ymmällämme että mitä tästä pitäisi päätellä? Ratkaisuksi tarjottiin uusien testien teettämistä ja jatkotestejä.

Ensin yritimme ymmärtää kuitenkin mitä tuosta U5-tuloksesta saa itrti. No sen ainakin että Itä-Euroopan kautta ollaan tultu ja lähdetty jostain sieltä Mustanmeren hujakoilta. Näin sanoo testipalvelun myyjän sivuilla oleva kartta. Mitäpä tuota kiistämään kun en paremmastakaan tiedä. 50000 vuotta sitten on sieltä suunnattu tänne kylmään pohjoiseen. Ilmankos paleltaa...

Äitini kanssa kävimme keskustelut että lisätestit eivät kiinnosta, ainakaan häntä. Mutta kun tuli oikein hyvä ja halpa tarjous niin teetin kuin teetinkin lisätestin. U5 tarkentui U5b1b1a1a haploryhmäksi. En voi sanoa, että asia jotenkin olisi tarkentunut. Ihan olin yhtä kysymysmerkkinä tuonkin jälkeen. Haploryhmän tukiryhmässä eli keskusteluryhmässä administraattori laittoi muutaman saman haploryhmän omaavan omaan ryhmään, eli tuo kirjainyhdistelmä saattaa vielä joskus (ehkä) tarkentua. Tällä tarkkuudella jo tuossa pienessä ryhmässä olevat testatut ovat jollain etäisyydellä sukua. Ilmeisesti.

Tähän vaikuttaa mutaatiot, joita tapahtuu silloin tällöin. Meidän pienessä kuuden testaajan ryhmässä on nuo samat mutaatiot. Neljä on merkinnyt esi-äidiksi henkilön pohjanmaalta. Tämä ei vain taida edistyä tästä, sillä perinteinen sukututkimus (siis juuri se mistä minä tykkään, vanhojen asiakirjojen plärääminen) ei kata kovin pitkälle taaksepäin tuosta 1600-luvun loppupuolelta. Ilmajoki on seuraavana listalla, jota selvitellä ja katsoa mitä sieltä löytyy.

Ja sitten tuli kesällä tarjous, josta en malttanut kieltäytyä eli FamilyFinder-testi. Sillä luvataan sukulaisia vaikka kuinka paljon ja ajattelin että katsotaan mitä siitä selviää. Ihan hauskahan sitä on oppia uusia asioita, jos ei muusta niin geenitutkimuksesta.... jep jep..

Kun tulos tuli palvelun sivuille oli siellä 1200 osumaa, eli sen verran löytyi kaukaisia sukulaisia. Lähimmät oli merkitty "2nd Cousin - 4th Cousin". Mutta sitten on myös pisimpiä "Shared Centimorgans" ja "Longest Block". Eli lisää pitäisi opiskella että ymmärtää mistä on kyse.
Jostain luin että tämä "Centimorgans" olisi niitä yhteisiää tekijäitä perimässä. Joten eikun otin yhteyttä listalla ensimmäisenä olevaan henkilöön. Hän on merkinnöillä "126 Centimorgans" ja "5th Cousin - Remote Cousin". Kirjoitin ystävällisen kirjeen suomalaisella nimellä varustetulle henkilölle ja sain aivan käsittämättömän upean ja laajan selvityksen hänen suvustaan, Yhdysvalloista. Lähetin hänelle vastaavasti omat tietoni yhteisistä esivanhemmista. Ne löytyivät 7. ja 9. polven päästä. Niinkuin hänelle kirjoitin, olin utelias näkemään kuinka kaukana tuo yhteys on kun yhteisiä tekijöitä dna:ssa oli eniten. Tästä rohkaistuneena otan yhteyttä vielä muutamaan muuhunkin. Jahka...

Nyt kolmen testin jälkeen ymmärrän kyllä sen innostuksen joka helposti valtaa testien tekijät kun yhtäkkiä ruudulle lävähtää "yli tuhat sukulaista". Mielestäni tämä oli kuitenkin ihan hauska oppia tätäkin puolta asioista. Sen olen myös huomannut että kurssille, jossa näitä selitetään olisi hyvä mennä. Helsingissä ja Tampereella on ollut myös "iltakouluja" joissa näitä on käyty läpi. Juu en sitten päässyt. Harmi. Mutta elämä on.

Keskiviikkona 16.11. tulee televisiosta Prisma Studio, jossa käsitellään myös tätä DNA-sukututkimusta.  On tässä vaan tosi mielenkiintoisia asioita, mutta tykkään minä niistä vanhoista dokumenteista enemmän.


Kuva Wikimediasta, kromosomit, DNA ja geenit. By Genomics Education Programme - Chromosomes, DNA and genes with mitochondria, CC BY 2.0, Link

Linkkejä:
https://www.familytreedna.com  (englanniksi)

Ahti Kurrin kotisivut, joissa paljon tietoa ja selityksiä suomeksi.

https://www.familytreedna.com/groups/finland/about


5 kommenttia:

 1. Moi 😊 Onpa hienoa, että löyty noin runsaasti sukulaisia. Minkä hintaisia nuo dna-testit ovat?

  VastaaPoista
 2. Testejä tekevät nykyään monet firmat, mutta itse teetin FamilyTreeDna kautta:
  https://www.familytreedna.com/products.aspx
  Sieltä löytyy suomenkielistä apua, erilaisia ryhmiä ja projekteja joihin voi liittyä. Facebookista löytyy ryhmä https://www.facebook.com/groups/FinlandDNA jossa voi kysyä paaaaaljon enemmän tietäviltä ihmisiltä tyhmiä ja viksuja kysymyksiä.
  Testeihin saa välillä alennuskoodejakin.
  Silti suhtaudun vieläkin maltillisesti "sukulaisten löytämiseen", sillä toistaiseksi ne ovat olleet yhteisiä esi-vanhempia tuolla 1700-luvulla. Yhteys on pystytty katsomaan perinteisellä sukututkimuksella. Vielä ei ole tullut mitään vautsivau-löytöä äitilinjasta, mutta ehkä joskus.

  VastaaPoista
 3. Googletin ja löysin blogisi ja luin mielenkiinnolla juttusi. Olen hurahtanut sukututkimukseen ja sain äskettäin oman serkkutestin ja äitilinjan. Mies sai serkkutestin ja odottaa isälinjaa. Sitä tässä ihmettelen, mitä tarkoittaa Shared Centimorgans (isoin luku miehellä on 320) ja Longest Block (38), serkkuja 2622. Äitini suku on Satakunnasta, isäni pääosin Lapualta, miehen Peräseinäjoelta, Jalasjärveltä ja Ilmajoelta. Ties vaikka olette sukulaisia??

  VastaaPoista
 4. Moikka ja kiitos kommentistasi. Valitettavasti minullakin on vielä täysin hakuaessa nämä tulosten selvittäminen. Syksyllä on tulossa suomenkielinen kirja tai sitten kannattaa mennä kurssille. Sitä itsekin harkitsen, sillä ilman sitä en kyllä saa tuloksista selvää. Mielenkiintoisia nämä kyllä ovat. Ja tuoneet mukana pari yllätystäkin.

  VastaaPoista
 5. Petteri Kivimäki8:51 ip.

  Minä teetätin 23andme.com -yrityksen testin ja aivan mielenkiintoista tietoa löytyi.

  Älyttömin oli väite, että "joku 1700-luvulla 4-,5- tai 6-polven esivanhemmistasi on 100% brittiläistä tai irlantilaista syntyperää".

  Mistäs irkkuja Tyrväälle tai Savoon! Suhtaudun siis lievästi varauksella. Tosin sotilaathan saattoi tulla tänne maitten merten taa..

  VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.