keskiviikkona, heinäkuuta 22, 2015

Naulinin Annasta taaksepäin

Mummuni sukujuuria tutkiessani olin aikanaan pysähtynyt Anna Nauliniin. Hän oli mummuni isän (Herman Reetunpoika) äidin (Hilma Karoliina), isän (Benjamin Matinpoika), äidin (Liisa Antintytär), isän (Antti Antinpoika), äidin (Lisa Petterintytär) äiti. Annasta minulla oli vain etu- ja sukunimi, sekä syntymäaika rippikirjasta. Aloin katsoa Holpin talon vanhoja omistajia, sillä Anna oli Jarkolta leskeksi jäätyään vihitty Holpin isännän Heikki Yrjönpojan kanssa. Vain puoli vuotta vihkimisen jälkeen Heikki kuoli ja Anna jäi leskeksi toistamiseen. Uudeksi isäntäpariksi tulivat tytär Lisa ja hänen miehensä Antti Heikinpoika, joka oli edellisen isännän poika ja näin ollen myös Annan poikapuoli.

Aloin sitten katsomaan mitä löytyy Annasta ja hänen vanhempansa Johan Naulin ja Elisabeth Simontytär Raijasta. Aluksi ajattelin että kun on sukunimi, lieneekö sotilas. No ei ihan ollut... Annan merkintä syntyneiden luettelossa mainitsee:
Christnad af Pastor i Pohjala Länsmans ??? förewalttare Mons: Johan Naulins och Hustru Lisbeta Simonsdr Rajas dn 11 ?? född Barn des nämbdes Anna. Testes: Sacell. Dn. Johannis Anckerus, Dn Johannes Limnavål, Dn Bartholdy Litzelius, Sockneskrif. Josea Collead? , Brofougda Ragvald Hen son, Pastorska hust Christina Laura'a, Sacellanskan hust Lisbeta Rajalenia, Jungf. Liskin Laura'a, jungf. Liskin Roos, Hustru Carin Mårtensdr ifr Teinilä, Ragvalds hust. Margera Ericsdr.

Veljensä Johanneksen syntyessä "vice länsman" ja siskonsa Carinin syntyessä 1710 on "länsman". Jaahas, vai semmosta... Eli nimismies olisi kyseessä. No sitten ajattelin että löytyiskö hänestä jotain suku.genealogia.fi -foorumilta. No yksi osuma, joka vei Tyrväälle. Muut olivat muilta paikkakunnilta. lieneekö Toijalan suunta Naulinille oikea, en tiedä.
Ja koska täältä en vastausta löytänyt kokeilin Iso-Iivarin isäntäluettelosta hakua "Naulin" ja johan löytyi! Vaimon sukunimi Raija ja Huittinen. Raija-hakusanalla on ihan turha hakea suku-forumilta, joten kokeilin ihan perinteistä Googlea "Johan Naulin" hakusanoilla. Ja se vei minut Ylioppilasmatrikkeliin, jossa Johan Naulin on ollut Tyrvään käräjillä 22.–23.9.1705 raikulipoikaa Anders Tyrveniusta saattamassa edesvastuuseen lehtolapsestaan.

Vieläkään ei enempää selvyyttä.

Samasta Google-hausta tuloksena tuli myös Geni-tulos Johan Naulinista. Siitä katsoin vaimon vanhemmat Simon Raija ja Carin Eriksdr Penselstierna. Mikääh? No siinä on sellainen nimi mitä voi hakea myös suku-forumilta. Ja johan löytyi 2009 aloitettu viestiketju. Sen luettuani tajusin että olen silmäillyt läpi viesteissä mainitun Genoksen 3/2009, mutta nyt se oli luettava kunnolla. Lyhyet yöunet nukuttuani eikun artikkelin kimppuun. Ja lukiessani tajusin Carin eli Caisa Penselstiernan juurien vievän Giös-aatelissukuun. Hakiessani lisää tietoa sain hakutuloksista myös JP:n blogin Esi-isää etsimässä, jossa hän oli kirjoittanut ja koonnut linkkejä tästä suvusta.

Selasin myös Genin tietoja, joihin ylläpitäjä Jouni Ruohonen oli kirjoittanut lähteitä ja linkkejä. Yksi linkki oli adelsvapen.com -sivulle, josta luin kyseisestä Giös-suvusta.
Enpä olisi ikinä uskonut, mutta pakko se on todeta että esi-isissä on aatelisia. Ja saanut sen vielä sotapalveluksella. Kaiken huipuksi hän oli naimisissa Anna Grelsdotter Silfverpatronin kanssa, jonka äiti oli Margareta Andersdotter Boje af Gennäs.

Ei kuitenkaan kannata vielä tiaraa ostaa tai muuten ylpistyä sillä suvulla todetaan olevan jälkeläisiä useita tuhansia, sekä suvun köyhtyneen. Tiedetään! Siinä kohtaa kun luin kuinka Margaretan veli Nils oli ollut palveluksessa Juhana III ja  Erik XIV:sta, tuntui kummalliselta mutta samalla sykähdyttävältä. 

On tämä jännittävää!

4 kommenttia:

 1. Penselstjernan nimi jää mieleen. Omassa blogissani: Penselstjerna ja Seuraa kaveria.
  Kokemäen kirkkoherra Simon Giösin perheenjäseniä teksteissäni Hassalan ja Riihivalkaman Pentti ja Satakuntalaisia naisia 1600-luvun lopulla

  VastaaPoista
 2. Paula Syrjälä3:26 ip.

  Hei, kiitos kiintoisasta tekstistä. Olen nimittäin saman Naulinin jälkeläisiä: Annan siskon Carinin tyttären Kaisan, joka joutui/pääsi torpan emännäksi Etelä-Tyrväälle silloin vielä 1785 täyteen metsään. Samasta torpasta tuli minunkin kotini. Näin ihania löytöjä voi tehdä sukututkija: että ihan aatelisia!

  Kiitos myös kirkkohautausmaan henkilöiden elämäkerroista.

  VastaaPoista
 3. Hei, jos eivät vielä tutut sivut kannattaa käydä katsomassa.

  http://www.strang.ch/SUKU/SCALIN-ingman.HTM#T1

  VastaaPoista
 4. Hyvää Uutta Vuotta 2016

  VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.