torstaina, elokuuta 30, 2012

Hattulan vanha kirkko

Lisää paikkoja joihin matkustaminen kestää monta vuotta. Samalla kun kävimme Hauholla heittäydyimme ihan hurjiksi maakuntamatkailijoiksi ja poikkesimme pikaisesti Hattulan vanhalla kirkolla. Olen mennyt sen ohi monia kertoja ja aina ajatellut että siellä pitäisi poiketa. Kun kirkko on vain kesäisin auki niin koko kesän haaveilin sinne poikkeamisesta. No turistikierroksella sinne sitten mentiin. Vautsi. Kannatti muuten käydä. Vaikka edes pikaisesti. Seuraavalla kerralla sinne mennään ensin. Ja syötyämme.

Lähtiessämme kotoa en edes tajunnut että olisin voinut ottaa Olof af Hällströmin Hattulan vanhan kirkon opaskirjan vuodelta 1949 mukaani. Siinä kun on selitetty maalaukset joita kirkossa on. Ja paljon. Mutta toisaalta oli hyvä että en ottanut. ostin sitten uuden opaskirjan vuodelta 2005, joka pohjautuu tuohon ensmmäiseen. Ja uudessa oli väri kuä via ja taustatietoa enemmän. Seuraavalla kerralla otan mukaan molemmat.

Kirkko on omistettu Pyhälle Ristille ja se lienee rakennettu 1200-1300-luvulla. Kirkko sijaitsee Helsinki-Tampere moottoritiestä n. 5 km Pälkäneelle päin. Moottoritielle kirkko näkyykin juuri ennen Parolan liittymää. Kirkon vieressä on Hattulan turisti-info, josta tuon opaskirjankin ostin. Taisi kirjanen maksaa peräti 5 euroa, muistaakseni. Infon yläkerrassa on jokin käsistyömyymälä, jonne kurkkasin vain. Kirkon ovelta näkyy hautausmaan takana Vanajavettä.

Kirkon asehuoneessa alkavat jo nämä värikkäät seinämaalaukset, joita on koko kirkon sisäpinnat täynnä. Opaskirja kertoo kuinka kuvat olivat lukutaidottomille jumalaapelkääville kansalaisille Raamatun tarinoiden opiksi. Kyllähän sitä varmaan mielummin seiniä katseli kun papin palopuheita kuunteli. Ai mutta eiväthän he olekaan olleet minun kilttejä ja kuuliaisia esivanhempiani.... Seinillä on ainakin kertomuksia pyhän ristin tarinasta. Suosittelen ensi kesän retkikohteeksi.

No tässä kuitenkin muutama kuva kirkolta.

Kirkkosalissa, heti oven vieressä oli tälläistä pakanaa muistuttamassa jalkapuu.

Ja Hauhon kirkkolaivan jälkeen näin sitten toisen täällä Hattulassa. Laivan päällä oli kangas, mutta jäi epäselväksi oliko se suojaamassa valolta, restauroinnin vuoksi vai mitä varten. Kurkin tuolta alapuolelta ja laivan takaosassa lukee "Linie Skeppet Firn..." ja jatkuu mutta kuvassa jonka nappasin näkyi vain tuo teksti.  Mielenkiintoista olisi tietää lisää tuosta laivasta.


Ja Hattulassa on myös aatelisvaakunoita. En yhtään tiedä minkä suvun. Olisipa mukava tietää niistäkin lisää.

Saarnastuoli oli värikäs ja mielenkiintoinen.

Mutta mielenkiintoisempi oli silti tämä vanha saarnastuoli vuodelta 1550.
Kirkossa on useita puuveistoksia. Tässä niistä vain pari.


Hattulan Madonna 1300-luvulta.

Ja pyhä Birgitta.

1 kommentti:

  1. Ihania kuvia, kertakaikkiaan! olin jo unohtanut millainen aarre tuokin kirkko kävijälleen on. Liian kauan aikaa viimeisestä visiitistä... Kiitos!

    VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.