maanantaina, kesäkuuta 18, 2018

Kylässä Sastamalassa 2018

Piti tehdä oma turistikohde listaus missä suosittelen käymään kun menette 2018 Sastamalaan/ Vammalaan / Tyrväälle. Kyllä, ensinnäkin nimet selväksi.
Sastamala kattaa Vammalan, Kiikan, Keikyän, Karkun, Mouhijärven, Suodeniemen ja Kiikoisen.
Jos olet menossa junalla, etsi Vammalan tai Karkun asema. Linja-autolla pääset kaikkiin näihin.

Sastamalan ykköspaikkoja ovat kirkot. Ei siksi että olisimme niin uskovaisia kaikki tyyni, vaan koska olemme niin ylpeitä hienoista rakennuksista ja joita ovat omat esi-isämme olleet rakentamassa. kruununjalokivenä on Pyhän Olavin kirkko. Se on kaikkien pakko nähdä.
"Tyrvään Pyhä Olavi on avoinna ja opas paikalla 27.5.–31.8.2018 su–pe klo 11–17 sekä syyskuussa sunnuntaisin klo 11–17.
Aukiolopäivinä klo 12 ja 14 järjestetään säännöllinen opastus Tyrvään Pyhän Olavin historiasta ja kirkon taiteesta.
Lauantaisin Pyhän Olavin kirkko on avoinna vain ennalta varatuille ryhmille klo 12 asti. Iltapäivät on varattu kirkollisille toimituksille."
Muista kirkoista löytyy tiedot täältä:
http://www.sastamalanseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot

Pyhän Olavin kupeessa on Pirasen luomutila ja heidän Mieli-Aitta. Siittä kannattaa kävellä kirkolle tai toisinpäin. "
"Kahvila avoinna: 1.5 - 30.8, ti - su klo 12 - 19, Maanantaisin kiinni"
Kirkolta noin kilometri, löytyy lounaspaikka jos olet arkena liikkeellä. Heinon Leipomo Oy on maittava lounaspaikka. Tai jos kaipaat välipalaa, löytyy erinomaiset leivonnaiset. Vaikka aukioloissa ei erikseen mainita arkipäiviä, niin en nyt muista mahtaako olla viikonloppuna auki?
"Heinon Leipomo Oy
Sastamalankatu 70
38210 Sastamala
Palvelemme 08.00-16.30
Lounasaika Ma-Pe 11.00-13.30"
Kirkolta keskustaan mennessä on käymisen arvoinen kahvila, Garage Cafe (sivut facebookissa). Moottoripyöräilijöiden varsinkin on pakko poiketa. Sastamalankatu 34. Avoinna 11-20, tarvittaessa muulloinkin.

Garage Cafen lähellä on yksityisomistuksessa nykyään oleva Tyrvään vanha pappila (pdf vuodelta 2009) ja asemakaavamuutos alueelta (pdf 2012).

Sastamalankadulta lähtee kohti rantaa tie, joka johtaa leirintäalueelle Tervakallio Camping. Jos kaipaat edullista majoitusta, telttapaikkaa, mökkiä upealla paikalla tai vain haluat käydä uimassa ja grillaamassa, tämä on sinun paikkasi! Uimapaikka vailla vertaa. Varaudu siihen että jäät pidemmäksi aikaa jos täällä käyt, sillä maisemat ovat hienot.
"

Kesäterassi Eliel on auki












Tatuoidut taideteokset, 13.6.-19.8.2018 päivittäin klo 11-17 (suljettu juhannuksena 22.-23.6.)

Edit: Puistokadulta löytyy myös Lahjatalo & Galleria Ansa Puntalo (avoinna Ma-To 10-17.30, Pe 10-18, La 9-14), jossa näyttelynä nyt kesällä 25.6 – 21.7.2018  Vilma Virtanen.  Ladies. / grafiikkaa ja maalauksia, sekä 23.7 – 18.8.2018 Mari Välimäki.  Kesäkissan kehruu. / grafiikkaa ja maalauksia

Torilta löytyy myyjiä keskiviikkona myös illalla ja lauantaina. Torin laidalta löytyy perinteinen Pyymäen leipomon kahvila  ja sen yläkertasta uusittu, erittäin hienoksi laitettu hotelli Pyynpesä. Pyymäeltä saa myös maukasta lounasta. 
Pyymäen Konditoria
Onkiniemenkatu 6, Sastamala. Puh. (03) 512 3131Avoinna: Ma – Pe 7.00 – 19.00, La 7.00 - 15.00 (aamiaisbuffet 8.00-11.00). Su Suljettu”

Perheen pienemmille löytyy Torikeskukselta rantaan mentäessä leikkipaikka, uimaranta ja uusi skeittiparkki. 

Nälkä tulee kierrellessä ja vieraassa paikassa se on aina hankalaa valita ruokapaikka. Onneksi paikallislehdessä, Alueviestissä julkaistaan aina ruokalista koko viikoksi. Valitettavasti kuvana...

Rautatieasemaa vastapäätä löytyy Liekoranta, jonka ruoka on hyvää, mutta joka nykyisin keskittyy pitopalveluun ja majatalon huoneisen vuokraamiseen.  

Edit: Tyrväänkylän kahvila, joka on nykyään tosi hieno! Turustapäin tullessa kannattaa poiketa tai ei sinne pitkä matka ole kaupungiltakaan kulkuvälineillä. Ja lounastakin on tarjolla! Avoinna ma-pe 8-16 ja la 10-15.


 Varmasti jää monta paikkaa mainitsematta, mutta lisää löytää Sastamalan kaupungin sivuilta. Sastamalassa on muutakin kuin vain Vammala.

Karkusta löytyy Pyhän Marian kirkko, Vanha-Harsu, Ellivuori ja siellä Piruvuori, taiteilija Danielssonin  kivilinna ja Ellivuoren hotelli, sekä valtatie 12 varrelta Marskin salonkivaunu
Kiikasta löytyy mm Kaarlo Sarkian kotitalo, Kinnalan Koukun suojeluskuntamuseo, seka vanhan tien maisemat.
Keikyästä löytyy Keikyän kotiseutumuseo (”Museo on avoinna sunnuntaisin 17.6.-12.8. kello 13-15. Perinnepäivää vietetään sunnuntaina 19.8. kello 12-16. Teemana on Keikyä 1918.” Osoite: Museontie 14, 32730 SASTAMALA), Keikyän riippusilta, voimalaitos, sekä Keikyän laukut. 
Mouhijärveltä nostan Herkkujuustola (Selkeentie 80, 38460 Sastamala, avoinna 8-16. Heidän juustojaan saa monelta jälleenmyyjältäkin).

Tämä siis minun listani. Monta muutakin kohdetta löytyy Sastamalan kaupungin sivujen kautta. Vinkkejä saa myös matkailuesitteestä jossa on jopa paikkojen osoitteet mainittu! Iso plussa sille!

Mukavaa päivää sinulle Sastamalassa!

(Saa antaa palautetta ja vinkata muita paikkoja!)

1 kommentti:

  1. Tyrvään kunnostettu vanha pappila on huippuhieno ja henkilökunta mukavaa.

    Petteri Kivimäki, Jyväskylä

    P.S. Tarvitsisin blogistin yhteystiedot, sillä taidamme olla sukua, mikä ei varmaan ole tyrvääläislähtöisten sukujen kesken kauhean kummallista; laitatko tulemaan: posti ät kamera-petteri.fi

    VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.