maanantaina, joulukuuta 30, 2013

Tiilitehtaita Tyrväällä

Torin muutoksista kertovaan kirjoitukseen sain kommentin, jossa kyseltiin jonkun loppuneen tiilitehtaan perään. En aikaisemmin ole ehtinyt edes miettimään koko asiaa sillä tämä syksy on ollut kaikkea muuta kuin rauhallinen tai mielyttävä. Ei mennä siihen sen enempää, sillä elämä on ja vanhaks ei oo himoomista...

Hämeenlinnan näyttelystä kuviotiilejä. Kuvattu 18.8.2013.
Itse en muista kuin Kiikan tiilitehtaan ja ehkä Tyrvään Saven tehtaanpaikan, sekä tietenkin Viljasen Jaakon. Mutta että tiilitehdas. Sanompa heti että ei ole tietoa, ei. Mutta katsotaan mitä asiasta löytyy.

Jokelan Tiilitehdasperinne ry:n sivuilla on listattuna eripuolilta Suomea tiilitehtaita. Sieltä löytyy myös maininta Tyrvään Savesta. Tämän tiedon mukaan se on toiminut 1941-1965.
Ja kun tarkemmin katson niin tieto on peräisin kirjasta:
Lähdeteos: SUOMEN TIILITEOLLISUUDEN HISTORIA.
Julkaisijat: Suomen Tiiliteollisuusliitto r.y. ja Tiilikeskus Oy. (1981)
Sivulla ei ole hakua paikkakunnan mukaan, mikä on suuri puute. Joten eikun selaamaan...
ja heti A-kirjaimen kohdalta löytyy
Alahärmän Tiilitehdas, toiminut 1912-1922
J-kirjaimesta tärppäsi seuraava:
Jokisen Tiilitehdas (SKT), toiminut 1914-
N-kirjaimesta löytyi
Nuupalan Tiilitehdas, toiminut 1912-1940
Ja R-kirjaimesta
Roismalan Tiilitehdas, toiminut 1899-1911
Ohhoh! Näinkin monta tiilitehdasta toiminut Tyrväällä!
Aloitetaanpas tuosta Alahärmän Tiilitehtaasta. Saku kertoi kisakadun historiasta ja elämästä ja linkitti kartan, jossa näkyy Vanhan pappilan tykönä, tuolla kuvan alareunassa maininta "Tiilitehdas". Se on pakko olla tämä!

Tässä Sakun sivuilta linkitetty kartta:

Tyrvään Sanomissa Kesäkuu 1899 oli ilmoitus:
Myytäwänä.
Hywässä kunnossa olewa asuin-
rakennus, jossa on sali, kamari ja
keittiö ynnä ulkohuoneet myydään
Tyrwään pitäjän Lousan kylässä

yksi kilometri Tyrwään asemalta.
Karl Arell.
Sawenvalaja.
 Haa! Eli Kaarle Josef Arell (s. 3.12.1866 Kaarina, tullut Turusta 1893 ja muuttanut takaisin Turkuun 1899) on ollut savenvalajana, ehkäpä juuri Alahärmän tiilitehtaalla. Hänen jälkeensä mainitaan savenvalaja Matts Oskar Eriksson (s. 20.9.1877 Prunkkala, tullut Tampereelta 1902) vaimonsa Amanda Vilhelmina Teleniuksen (s. 15.4.1881 Tyrvää) kanssa.


Jokisen Tiilitehdas oli Tyrvään Mantan pojan, Johannes Wihtori Jokisen tiilitehdas. Tästä en löytänyt mitään muuta mainintaa kuin tuon aloitusvuoden 1914. En edes päättymisvuotta. Mielenkiintoista...

Nuupalan tiilitehdas on toiminut Jokisen tiilitehtaan kanssa yhtäaikaa. Mutta ei löydy mitään mainintaa. Paitsi lopetetuista yrityksistä löytyy että Nuupalan tiilitehdas Oy on lopetettu 31.07.1981.

Nuupalassa on toiminut myös Tyrvään keramiikka, joka toimi siinä Putajantien varressa. tehtaan kohdalta Vammakselle päin lähtee - ylläri,ylläri - Ruukkutie.

Roismalan tiilitehdas oli vanhin mainittu, mutta ei jälleen mitään tietoja! Turhauttavaa.

Ja Kansalliskirjaston Historiallinen sanomalehtiarkistokaan ei toimi. Sieltä olisi saattanut ehkä mahdollisesti löytää jotain edes tuosta vanhimmasta. Tyrvään Sanomiakin löytyy vain vuoteen 1910, joten kaikista ei sieltäkään löydy.

Tiilitehtaat ovat sen verran "tuoreita" mutta kuitenkin hävinneet jo muistista että en näistä tehtaista löydä lisätietoja. Jos joku tietää niin kommentoikaa ihmeessä! Museolla saattaisi olla jotain tietoja, joten pitääpä laittaa heille kysely.

Lisätietoja
Museoviraston sivut: Tiilen historiaa Suomessa

4 kommenttia:

  1. Anonyymi2:30 ip.

    Mulla on iso punasavinen kukkaruukku, jonka pohjassa lukee Tyrvään keramiikka 10L.
    Olis kiva tietää milloin kyseinen tehdas lopetti toimintansa.

    VastaaPoista
  2. http://www.kolumbus.fi/drillsoft/online-katka/lakanneet-f857561f240d5f692d9ec5d2f8ec7d93.html
    Sivulla on Vammalan aikana lakkautettuja yrityksiä. Tuossa on Tyrvään Keramiikka Oy ilmoitettu lakanneeksi 2003. Yleensä kukkaruukkujen kooksi mainitaan pohjan halkaisija tuumana, mutta voiko olla että tuo 10L on litraa? Onko niin iso ruukku? Tehdas oli siinä Putajan tien varrella, runsas kilmetri asemalta.

    VastaaPoista
  3. Hei. Oletko saanut tähän lisätietoja? Kaivoin lehtileikkeitä tänään ja Jokisen tiilitehtaan perustamisvuodeksi kerrotaan vuoden 1923 teollisuuskalenterissa vuosi 1910. Jo(Hannes) Jokinen myy tiiliä Alahärmän tiilitehtaan nimissä lehtimainoksien perusteella ainakin vuodet 1911-1923. Viimeisen havainnon tein sanomalehti Länsi-Suomesta 21.8.1923. Vielä 23.7.1925 Jokinen myy tiiliä, mutta nyt vain omissa nimissään. Sen jälkeen en enää mainintoja Jokiseen liittyen löytänyt. Mutta tällä perusteella Alahärmän tiilitehdas ja Jokisen tiilitehdas olivat siis mahdollisesti sama asia. T:Ilkka

    VastaaPoista
  4. Moikka, En ole katsonut tätä enempää, mutta kiinnostaa kyllä. Kiitos mielenkiintoisesta lisäyksestä!
    t. Anne

    VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.