maanantaina, joulukuuta 31, 2012

Vapaaehtoinen huutokauppa Ollilassa

Tyrvään Sanomat 1.12.1895 takasivulla oli ilmoitus vapaaehtoisesta huutokaupasta.

Kuulutus.
Perjantaina ensi Joulukuun 13 p. klo 11 e. pp. myydään vapaaehtoisella huutokaupalla Tyrvään pitäjän Evon kylässä Ollilan tilalla sijaitsevat kaikki niin asuin- kuin ulkohuoneet enimmän tarjoavalle, joko yhdessä tai erikseen, huone kerrallaan. Tunnetuille huutajille myönnetään kuukauden maksuaika, joka täten halullisille ostajille ilmoitetaan Tyrväällä Marrask. 22 p. 1895.
Talollinen Ville Paavola.
Ollilan isäntänä oli Juha Ville Juhapoika, syntynyt 1837 Kiikoisissa ja emäntänä Justiina Hansintytär, syntynyt 1836 Kullaalla. He muuttivat 1877 Karkusta Tyrväälle. Ilmeisesti lapsista ei ollut tilan jatkajiksi. Vanhin lapsista Vilho avioiduttuaan Tyrväänkylän Kankaanpään torpan Hilma tyttären kanssa ottivat vuokralle Roismalan Hyrkin meijerin. Hän menehtyi 1904 vain 36-vuotiaana. Emil-poika meni naimisiin Evan kanssa ja he muuttivat Tampereelle.Kaksi nuorinta lasta jäi vanhempien kanssa asumaan.

Huutokauppailmoituksen oli allekirjoittanut Ville Paavola, joka oli Ekon kylästä, Paavolan isäntä. Ilmeisti he eivät olleet sukua, mutta saman kylän isäntiä.

1/3 manttaalin Ollilan talon osti Ollilan torpan Haapamäen poika Viktor Sakari Juhonpoika, joka oli syntynyt Tyrväällä 1860, sekä vaimonsa Vilhelmiina Heikintytär, syntynyt Pöytyällä 1864. Sakarin vanhemmat olivat Juhan Adolf Joelinpoika, joka oli syntynyt 1833 Karkussa ja Johanna Sofia Antintytär, joka oli syntynyt 1823 Tyrväällä. Sakarin veli ja vanhemmat lähtivät Pöytyälle samoihin aikoihin kun Vilhelmiina on tullut taloon. Sakarilla ja Vilhemiinalla oli ainakin neljä lasta (vuoteen 1902 mennessä).Vanha isäntäpari jäi Ollilan maille eläkeläisiksi eli kaupan yhteydessä lienee sovittu syytingistä.

Talokaupan lainhuudatukset mahdollisesti löytyvät Turun maakunta-arkistosta. Ainakin Hämeenlinnan maakunta-arkistossa on lainhuutokortisto, josta löytyvät kyseisen arkiston alueelta lainhuudatuksia. Kortteihin on merkitty henkilöt ja lainhuudatuksen numero. Näillä tiedoilla on lainhuudatuksen etsiminen helpompaa isoista tuomiokirjoista.

Lähteet:
Tyrvään Sanomat 1.12.1895
Tyrvään seurakunnan rippikirjat
Tyrvään talonhaltijaluettelo

4 kommenttia:

 1. Myös Turun maakunta-arkistossa on lainhuutokoristo. (Ja perukirjakortisto.)

  VastaaPoista
 2. Kiitos jälleen Kaisa! Perukirjakortistoa olenkin selannut ja löytänyt monta tuttua. Mutta hyvä tietää tuo lainhuutokortisto. Olisivatpa nämä verkossa....

  VastaaPoista
 3. Anonyymi10:11 ap.

  Ilmoituksessahan puhutaan pelkistä rakennuksista eikä itse tilasta? Voisiko olla esimerkiksi, että Ville halusi kerralla pistää koko rakennuskannan uusiksi, tai oliko tarkoitus rakentaa uusi talouskeskus toiselle paikalle, jolloin vanhat rakennukset jäivät tarpeettomiksi?

  VastaaPoista
 4. Se on hyvinkin mahdollista että näin on Juoho Ollila suunnitellut. Kaikesta huolimatta talollinen vaihtui. Sakari Ollila mainitaan talollisena ja Juho eläkeläisenä. Tässä linkit rippikirjoihin:
  Juho:
  http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=14630&pnum=5
  Ja Sakari:
  http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=14630&pnum=2
  Ehkä Juho Ollila sai hyvän tarjouksen.
  Iso-Iivarin isäntäluetteloissa (http://users.utu.fi/isoi/talot/tyrvaa.htm)
  Iso-Iivari on merkinnyt isännän vaihtuneeksi jo 1892. Eli voihan se olla niinkin että Sakari on myynyt rakennkset ja pykännyt uudet tilalle. Hmm...

  VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.