torstaina, joulukuuta 27, 2012

Setämies Satimukselta

Tyrvään Sanomat 1.12.1895 kertoi pienessä uutisessa murheellisen kuolinuutisen.

Hukkunut. Wiime tiistaina tämän kuun 3 p. sattui se ikäwä onnettomuus, että eräs mies, jota nimitettiin Satimuksen Sedäksi, hukkui Liekoweteen Wännin kohdalla. Ruumis saatiin ylös tunnun kuluttua. Taaskin waroittawa tapaus, ettei pidä mennä heikoille jäille!

Setä oli Herman Vilho Abrahaminpoika Wellin s. 18.2.1849 Tyrväällä Satimuksen talon isännän poikana. Hermanin syntymäaika vaihtui siskonsa Mariana Carolinan kanssa, joka oli syntynyt 16.3.1851. Pappi oli vedellyt viivoja rippikirjaan merkiksi, että syntymäajat ovat vaihtuneet, mutta unohtanut seuraavassa rippikirjassa tämän asian.Näin Herman nuortui pari vuotta.

Hermanin äiti kuoli hänen ollessaan vain 8 vuotias. Isä meni uudelleen naimisiin seuraavana vuonna niinkuin tapoihin kuului.

Hermanilla oli "heikot silmät" ja hänet on merkitty "mielenviassa". Hän jäi taloon isänsä ja muutaman sisarustensa kanssa, kun hänen veljensä otti talon isännyyden.


Mikä lienee ollut syynä että Herman on Liekoveden jäälle mennyt. Virtaus on sekä Liekovedessä että Rautavedessä niin kova että vain ihan rannassa ja poukamissa saattaa olla kestävää jäätä. Ei ollut turhaan uutisen lopussa maininta heikoista jäistä.

Tyrvään kuolleet ja haudatut kertoo kuolinsyyksi "hukkui", iäksi 44 vuotta ja että hän oli naimaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.