torstaina, marraskuuta 15, 2012

Tammikuun tärkeimmät uutiset 1895

Tyrvään Sanomissa ilmoitettiin 1.2.1895 Paikkakunnan kuulumisia -palstalla seuraavat pikku-uutiset:
Tammikuun 31 p. wietettiin kirkossamme Jumalanpalwelus Keisari Aleksanteri III:nen kuoleman johdosta. Aamusaarnan piti Kirkkoherra Bäck, päiwäsaarnan Pastori Törnwall, ja alttaripalweluksen toimitti Pastori Bäck. Wäkeä oli saapunut niin runsaasti, etteiwät kaikki saaneet istumatilaa, waan seisoiwat käytäwillä. Kaikki kauppapuodit oliwat suljetut ja kaikki arkitoimet jätetyt niinkuin rukouspäivänä ainakin.

 Sunnuntai aamuna Tammikuun 27 p. oli täällä 34 astetta pakkasta.

Keisari Aleksanteri III kuoli 1.11.1894, joten tieto ja surusanoma keisarin kuolemasta kiiri Tyrväälle. Seuraajaksi nousi Nikolai II. Keskellä viikkoa pidetty jumalanpalvelus oli varmasti iso asia.

Kirkkoherra Bäck oli tullut Tyrväälle 1889 ja kuoli 1901. Hänen hautansa löytyy Tyrvään Roismalan hautausmaalta. Kuva on viime kesältä.

Pastori Lars Emil Törnwall oli tullut Tyrväälle kappalaiseksi 1892 ja poistui paikkakunnalta 1908.

Pastori Bäck oli kirkkoherran poika Alfred Johannes Bäck, joka toimi ylimääräisenä pappina Tyrväällä 1895. Hän toimi myöhemmin mm. kansanedustajana.

Ja melkoisesti on väkeä tullut jos ei kaikki edes istumaan päässyt, sillä Tyrvään kirkossa on tilaa kuitenkin ainakin tuhannelle hengelle. Komee on kirkko ja hienolla paikalla.
Ei ole turhaa tuo sanonta: "kehhuu ku tyrvääläinen kirkkoonsa"


Toinen uutinen kertoo kunnon pakkasista tammikuun lopulta. niin pitkään kun minä muistan, ovat talven kovimmat pakkaset olleet tuossa tammi-helmikuun vaihteessa. Saas nähdä paljonko pakkasta mahtaa olla 27.1.2013.

4 kommenttia:

 1. Mukava löytää tällainen blogi, joka kertoo itsellekin jo vähitellen tutummaksi tulevasta seudusta. En omaa yhtään hämäläisiä/ satakuntalaisia juuria, mutta sukututkimusta harrastan ja tuolla Vatajan/Kärppälän paikkeilla olen vapaa-aikaani viettänyt vanhassa torpassa jo jokusen vuoden. Ajan kanssa luen tekstisi paremmin ja seurata aion vastekin!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
 2. Kärppälän nurkat on hianoja seutuja! Onneksi olkoon hyvästä aluevalinnasta! Mää olen tämmönen harrastelija-tuurikirjottelija, mutta kun toi tyrvääläisyys on tullu syntymälahjana niin ei sitä auta kun käyttää jollakin tavoin. Mää pruukaan harrastaa ja kirjotella sen mitä joudan vapaa-aikana. Ja on se mukava kuulla että joku eres joskus lukee. Että kiitosta kommentista!
  -Anne

  VastaaPoista
 3. Anne kiva kun viittit laittaa noita hauskoja uutisia nähtäväksi! Luen, vaikken oo joka kerta kommentoinutkaan. Voin kommentoida lisää sitten livenä tavatessa :)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla että nää kiinnostaa! Noi Tyrviksen vanhat uutiset on niin mukava tapa kurkistaa menneseen maailmaan. Kansalliskirjaston sivuilla on vaikka mitä lehtiä. Meikä tiätysti tyytyy pääasiassa vaan Tyrvään Sanomiin sillä pitäähän olla kotiseudullepäin kallellaan.

  VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.