lauantaina, marraskuuta 03, 2012

Kauppias Enebäck

Tyrvään Sanomien 1.1.1895 takasivulla mainostaaa kauppias K. F. Enebäck.


Suuri walikoima:
Willa tawaroita, naisten palttookankaita, Saarlia, päähuiwia, wanttuita y. m.
Miesten trikoota, werkaa, sarkaa, willahuiwia y. m. Lakkia, kintaita, pälsyn nahkoja, wöitä y. m. talwen tarpeita, kaikkia mahdollisen halwalla.
K. F. Enebäck'llä
Kauroja sekä Pellawan siemeniä ynnä Ketun ja Orawan nahkoja ostetaan korkeimpaan hintaan.
Kaarle Fridolf Enebäck oli syntynyt Asikkalassa 2.3.1864 Karl Gustaf Enebäckin ja Emma Amanda Scottmanin kolmantena lapsena.  Asikkalasta hän muutti leskiäitinsä ja sisarusten kanssa Vesilahdelle 1881. Isosiskot Elvira Emilia ja Klara Karolina muuttivat Tampereelle. Veli Emil Edvard mainitaan Vesilahdella äidin kanssa. Kaarle mainitaan muuttokirjassa 1891 Vesilahdelta Tyrväälle kauppapalvelijana. Tyrväällä hän muutti Marttilan kylään eli nykyiseen Vammalan keskustaan.

Esko Pietilä kertoo kirjassaan Vammalan rakentaminen vuoteen 1918:
Kauppias Knut Adolf Brander rakensi vuonna 1869 talon. Sitä jatkettiin useampaan otteeseen, joten siitä muodostui lopulta pitkä rivi. Hänen kuolemansa jälkeen jatkoi liikkeenpitoa hänen ruotsalaissyntyinen leskensä Gustaava Ulrika vuoteen 1889. [saunasta...] Nahkuri Kalle Koskinen osti talon ja rakensi sen uudelleen vielä samana vuonna. Hän piti siinä nahkuriliikettä vähän aikaa, mutta antoi sitten tilat vuokralle. Kauppias Kaarle Fridolf Enebäck perusti taloon sekatavaraliikkeen ja osti talon, sekä tontin No 2, pitäen liikettä kuolemaansa saakka vuonna 1897. Silloin hänen kauppa-apulaisensa Frans Lehtonen osti kauppavaraston ja piti liikettä vuoteen 1905. Hänen jälkeensä kauppaa piti Vilho koskinen vuoteen 1907. Tyrvään Osuuskauppa osti talon vuonna 1908. [vuokralaisista..]
Tontit No 11 ja 12 jäivät Enebäckin (Erho) perillisten haltuun.
Kortteli paloi kokonaan vuonna 1918.

Kauppias Kaarle Fridolf ja ompelijatar Sofia Henrika Koskinen vihittiin 16.10.1892. Sofia oli syntynyt Kiikassa 6.3.1857 Skinnarlan Poussalla. Hänen veljensä oli mainittu nahkuri Kaarlo Fredrik "Kalle" Koskinen. Kaarle Enebäck ja Sofia saivat kaksi lasta; Elna Sofia ja Kaarlo Eero. Kauppias Enebäck kuoli keuhkotautiin 27.2.1897 vain viikkoa ennen 33-vuotispäiväänsä. Leski ilmoitti maaliskuun alkupuolen Tyrvään Sanomissa:

 Hänen hautajaisistaan kirjoitti maaliskuun loppupuolen Tyrvään Sanomat maaliskuussa 1897:

Samassa lehdessä leski kiittää saattoväkeä. Hän myös ilmoittaa jatkavansa liikettä samalla toiminimellä ja toivoo saavansa samaa luottamusta kun ennenkin oli hänelle osoitettu.

Kauppiaan tontilla sijaitsee nykyään entinen Apajan talo.

Lähteet:
Tyrvään Sanomat 1.1.1895, 5/1897, 6/1897
Tyrvään seurakunnan rippikirjat ja muuttaneiden luettelo.
Vesilahden seurakunnan rippikirjat ja muuttaneiden luettelo.
Asikkalan seurakunnan rippikirjat ja muuttaneiden luettelo.
Esko Pietilä, Vammalan rakentaminen vuoteen 1918, Tyrvään seudun museo- ja kotisseutuyhdistyksen julkaisuja XLVII, 1973.
Google Maps.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.