keskiviikkona, marraskuuta 02, 2011

Maataloustiedustelu


Hämeenlinnan Maakunta-arkistoon siirrettiin keväällä materiaalia Helsingistä. Kevään sukututkimusillassa Hämeenlinnan Sukututkimusseuran puheenjohtaja Mervi Lampi kertoi mitä kaikkea tänne siirretään. Yksi arkisto on maataloustiedustelut joita tehtiin useina vuosina. Ja pitihän niitä sitten päästä katsomaan. Vähän erilaista materiaalia välillä.

Eikun tiskille, lupalapun täyttö ja perusteluina isoisän ja mummon maatilan tietojen katselu.
Aineisto: 
Maataloushallitus, (Yleisten maatalouslakentojen alkuaineisto,) Maataloustiedustelu 1929-30,
Turun ja porin lääni, Kiikka Ha 704

Ajattelin aloittaa varmasta vuodesta. Ja lupa heltisi heti tiskillä. En juuri muuta ehtinyt kuin koneeni virittää kun eteeni tuli kotelollinen Kiikan lomakkeita. koska materiaali on näinkin uutta en saanut valokuvata. Pöh.

Lomakkeet oli jaoteltu tilan koon mukaan. Muutamaa isompaa tilallista vilkaisin jotta pysytin vertaamaan tietoja ja määriä joita lomakkeissa kerrottiin. Ja viimein osui käteeni lomake jossa komeili sukunimi Sato.

Lomake oli kaksipuoleinen valmiiksi painettu, johon haltija tai tietojen kerääjä oli kirjannut tiedot. Tietoja oli monenlaisia. Lomake alkoi perustiedoilla viljelmästä:

Tiedustelupiiri Teukkulan       Viljelmän juokseva numero: 25
Yleinen Maataloustiedustelu vv. 1929-30
Tiedot: Sato     -nimiseltä viljelmältä 1)
Kilpijoen kylässä, Kiikan kunnassa, Turun ja Porin läänissä.
Its. Viljelmän laatu 2): 25 päivä Lokakuuta 1919 itsenäistynyt torppa
Viljelmän haltijan nimi 3): Herman Sato
Viljelmän haltijan ammatti 4): Maanviljeliä

Eli tästä sain päivämäärän jolloin torppa on ostettu omaksi! Yllättäviä tietoja voi tulla vaikka mistä vastaan. Ja juu, "Maanviljeliä..."

En ala luettelemaan mitä kaikkia tietoja kirjasin, mutta listaan otsikot. Ne kertovat mitä tietoja näistä saa:

- Viljelmän omassa nautinnassa olevat tilusalat.
- Puu- ja kasvitarha.
- Uudisviljelykset.
- Luonnonniityt.
- Maidon, voin ja munain tuotanto.
- Salaojitus.
- Lannanhoito.
- Väkilannotteiden ja maanparannusaineiden käyttö.
- Peltoalan käyttö kesällä 1929  (tuleentuneena korjattavaksi ja mitä oli viljelty, heinällä rehuksi korjattuna, laitumena, vihantarehulla, juurikasveilla, perunalla, pellavalla, muilla kasveilla, muu peltoala ja koko peltoala)
- Kotieläimet 1.9.1929 ja 1.1.1930
- Maatalouskoneita

Ja lopuksi "Annetut tiedot vakuuttavat oikeiksi Herman Sato, Viljelmän haltija ja K. Tanni, Tietojen kerääjä." Molemmat allekirjoituksillaan.

Tämä aineisto antoi uutta tietoa, sekä tietoa mitä kaikkea tilalla viljeltiin, sekä elikoiden määrästä. Mummon yksi kana oli ehkä enemmän surullinen kuin se maatalouskone, joka oli käsivarainen Lakta-merkkinen separaattori. Ennen tätä en tiennyt mitä kaikkea tilalla oli viljelty. Tämän aineiston lukeminen ja siihen sitten päälle tuo kansanrunousarkiston materiaali niin pientilallisen arki alkoi hahmottumaan. Suosittelen aineistoon tutustumista.

7 kommenttia:

 1. Hieno löytö :)
  Kunpa joskus osuisi Hml sukututkimusillalle vapaa ilta!

  VastaaPoista
 2. Mitä tarkoitat lupalapulla?! Syksyllä voimaan tullut käytäntö koskee "sata vuotta nuorempia kirkonkirjoja ja siviilirekistereitä" eikä 1900-luvun aineistoa yleisemmin. Jos maataloustiedustelu vaatisi luvan niin sitä pitäisi pyytää myös 1900-luvun karttoihin, joissa on aivan saman verran henkilötietoja. (Laitoin SukuForumille tiedustelun aiheesta.)

  Mutta hienoa, että olet löytänyt Maataloustiedustelut. Olen itse repinyt niistä useamman sivun kirjoihini, kopioimalla tekstit sellaisenaan. Tosin 1940 tiedustelun kohdalla luovutin, yhden tilan löytäminen silkkipaperipinosta ei tuntunut vaivan väärtiltä. (Minulla oli hyvin vastaavat tiedot toisaalta.)

  Helsingissä käydessäsi voit täydentää tietojasi Tilattoman väestön alakomitean muistiinpanoilla, jollet ole jo niihin tarttunutkin. Siinä tarjolla olevista kentistä juttua vanhassa blogipätkässäni.

  VastaaPoista
 3. Lupalapulla tarkoitin sitä käyttölupa lappua, jonka jouduin täyttämään. Lupa heltisi kerralla koko maataloustiedustelu aineistoon ja jos ymmärsin oikein niin anomaani Kiikkaan. En saanut siitä kopiota, mutta se oli se perustodistus siitä että en väärinkäytä tietoja.

  En vain tiedä miten voisin väärinkäyttää tietoa kahdesta lehmästä, yhdestä hiehosta, kahdesta vuohesta ja yhdestä kanasta...

  Kiitos kun mainitsit tuon Tilattoman väestön alakomitean. Aina oppii uutta! Pitääpä ottaa selvää tuosta enemmän.

  VastaaPoista
 4. Vakka-arkistotietokannasta hain hakusanalla "Tilattoman väestön alakomitea", Ja sehän näyttää siististi kunnat joista tilastot löytyvät. Kiikkakin näkyy olevan mukana. On se kivaa kun esi-isät ovat olleet kilttejä ja auliita vastaamaan kysymyksiin.

  VastaaPoista
 5. Vanhoissa tilauslapuissa on tosiaan tuo sitoomus. En ole HMA:ssa koskaan käynyt, joten en tiedä minkä näköinen siellä, mutta en minä ainakaan tutkimuksen yksityiskohtia ole koskaan joutunut selostamaan. Turussa oli rinkuloitavana tutkimuksen tarkoitus eikä sen enempää ole koskaan kysytty.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi12:17 ap.

  Kovasti ihmettelin, kun jouduin viime keväänä Hämeenlinnan maakunta-arkistossa täyttämään lupalapun maataloustiedusteluja varten. Kysymyksessä on samanlainen A4-kokoinen yksisivuinen lomake, jonka olen täyttänyt ainakin uudemmista henkikirjoista ja käräjäoikeuksien varsinaisasiain pöytäkirjoista. Aika outoa, kun ei maataloustiedusteluissa ole isäntien nimiä kummempia henkilötietoja.

  Kysymyksessä oli yleisluontoinen lupa näiden aineistojen käyttöön. Ei tarvinnut selvittää, mitä tiloja aikoo tutkia. Tilauslomake (A6-kokoinen) piti sitten täyttää aineistoista erikseen niitä tilattaessa.

  VastaaPoista
 7. Ja käydessäni maakunta-arkistossa sain mukaani kopion hakemuksestani. Pyysin sen jotta saan liittää sen omaan arkistooni ja jotta näen mikä se lappu nyt oikeesti oli.

  Lapun päälä komeilee nimi "Käyttölupahakemus"
  1. Hakijan tiedot selvästi. No parhaalla käsialallani (=harkanvarpailla) ne siellä on.

  2. Käyttölupaa haetaan
  valitsin vaihtoehdon: "salassa pidettävien asiakirjojen käyttöön tutkijasalissa"
  Muut olivat "kopioiden luovuttamiseen salassa pidettävistä asiakirjoista", "kopioiden luovuttamiseen 100 vuotta vanhoista ja sitä nuoremmista henkilörekistereistä". Ei passanneet
  Ja alla kenttä "Asiakirjat joihin käyttölupaa haetaan:" Kirjoitin "Maataloushallitus, Yleinen maatalouslaskenta"

  3. Tietojen käyttötarkoitus
  Sukututkimus
  Lisätietoon runoilin vielä miksi näitä haluan jada jada...

  4. Sitoumus, Päivämäärä ja nimikirjoitus.
  Yläkulmassa lukee vielä päätöksen nimi.
  Ja kaupanpäälle aivan loistavaa palvelua.

  VastaaPoista

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.