tiistaina, tammikuuta 07, 2014

Hiivanuuttina Suuret Juhlailtamat

Tyrvään Sanomat 5.1.1909


Tyrvään Suomalaisen Seuran toimesta pidetään
Suuret Juhlailtamat
Tyrvään Palokunnantalolla Hiivanuutina Tammikuun 7 p:nä, alkaen täsmälleen klo 4 iltapäivällä.
------------------- Ohjelma:----------------------------------
Alkusoittoa
Avajaispuhe (Edustaja Taave Junnila)
Soittoa
Lausuntoa (Rouva Naimi Kahilainen Helsingistä)
Juhlaesitelmä (Edustaja Väinö Kivilinna Helsingistä).
Laulua.
Kasku (Maisteri Väinö Kahilainen Helsingistä).
Juhlapuhe (Edustaja Juhani Arajärvi Tampereelta)
Soittoa.
Runonlausuntoa Rouva Naimi Kahilainen.)
Näytelmä "Suuntalan häät"
Tanssia

Pääsylippuja saatavana juhlapäivänä ovelta klo ½4 alkaen ja sitä ennen juhlatoimikuntalaisilta. Hinnat numeroiduille sijoille 1:50, numeroimattomille 1:- ja seisomapaikoille 75 p. Kaikki tervetulleita!
--------------------------------

http://www.sastamala.fi/sastamala/sivu.tmpl?sivu_id=4209

Lisätietoja Seukusta. Seukku on Vanhojen postikorttien luettelossa myös mainittu.

Joulunajan tavoista kirjoitti Taivaannaula
Tässä lainaus sivulta koskien Nuuttia:
"Nuutinpäivänä, Hiiva-Nuuttina, loppuivat kolme viikkoa kestäneet jouluiset uhrijuhlat, joiden aikana oli hankittu menestystä sekä uhreilla lepytelty haltijoita ja jumalia. Hiiva-Nuutti on saanut nimensä siitä, että Nuutinpäivänä kylillä ajettiin suurella porukalla kokoamassa hiivatynnyrin tappeja. Jos talosta ei annettu tappeja, kannettiin sisälle ilkikurisesti kanto. Nuutinpäivänä taloissa kierteli myös nuuttipukkeja. Poikajoukko pukeutui tavallisesti oljista tehtyyn asuun ja kierteli talosta taloon kyselemässä: ”Onko hiivoja jälellä?”. Elleivät he saaneet mitään syödäkseen ja juodakseen, Hiiva-Nuutit veivät tynnyreistä kaikki tapit mennessään.

Nuuttina joulunaika päätettiin paikoin varsin riehakkaissa tunnelmissa, ehkä kaoottisena vastapainona juhla-ajan alkujakson hiljaisuudelle ja rauhallisuudelle. Huittisissa miesjoukko veti reessä ympäri kylää kummallisesti puettua miestä, jolla oli päällään nurinpäin käännetty turkki, päässä tuohihattu sekä naamari, jossa oli suuri ”komonenä” ja huuliparta. Nuuttipukin puhemies kävi kyselemässä, josko tämä ”parooni” päästetään sisälle. Sitten puhemies piti puhetta ja kaatoi viinaa paroonin suuhun. Seurue kokosi mukaansa viinaa ja olutta, minkä he sitten joivat loppuun jossakin saunassa. Toisinaan tällä ”joulupukilla” oli parta ja sarvet. Pukin selässä ratsasti toinen miekkonen turkki väärinpäin käännettynä; hänen tehtävänään oli kaataa viinaa pukin suuhun. Seurue kulki talosta taloon siihen asti kunnes kaikki juopuivat. Silloin laulettiin:

Nyt on Knuutin knuppi, Joulun loppu,
Hiiva hattuun, tappi taskuun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onpa kiva saada kommentteja! Saa kommentoida, antaa palautetta, ruusuja ja risuja.